Koleszterinszint mérés | magas koleszterin
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Koleszterin mérés
A magas koleszterinszint leggyakoribb kiváltó okai a genetikai hajlam, egyes anyagcsere betegségek, illetve az esetek többségében a helytelen táplálkozás. A jó és a rossz koleszterin egyensúlyát mozgással és diétával próbálhatjuk meg helyreállítani.
Mi a koleszterin? Mi a megfelelő koleszterinszint?
A koleszterin egy szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Különösen nagy mennyiségben fordul elő egyes szervekben, pl.: a mellékvesében, idegrendszerben. A koleszterint a szervezet a májban állítja elő és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, sokféle hormon szintézisének kiindulási anyaga.
Amit a a magas koleszterin szintről tudni kell
A koleszterin "zsírszerű anyag", amely szervezetünknek életfontosságú: energiát ad, tápanyagként szolgál egyes sejtek felépítéséhez és működéséhez, valamint epesavak, bizonyos hormonok, vitaminok alkotórésze. Ha viszont a koleszterinszint tartósan megnövekszik, akkor ez elindíthatja az érelmeszesedés folyamatát, ami komoly szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

A magas koleszterinszint leggyakoribb kiváltó okai a genetikai hajlam, egyes anyagcsere betegségek, illetve az esetek többségében a helytelen táplálkozás. A jó és a rossz koleszterin egyensúlyát mozgással és diétával próbálhatjuk meg helyreállítani.


A koleszterinszegény diéta nem minden esetben hoz eredményt, az ezért felelős faktor genetikailag öröklődik. Mielőtt kimondanánk a genetikai hajlamot, gyógyszeres kezelés előtt mindenképp próbáljuk meg a diétát. Érdemes az egész család étrendjét reformálni, hiszen ezeket a szokásokat elsősorban a családi körből hozzuk.


Egészségünkre káros koleszterin csak állati eredetű élelmiszerekben találhtaó, első lépésben csak ezeket kell mérsékelni. Növényi élelmiszerekből érdemes a magas rost tartalmúakat előnyben részesíteni. Ezek segítik a belek ürítését, illetve a már felvett koleszterin egy részét megköti a belekben és távozik.


Tej és tejtermékek bevitele nagyon fontos a helyes táplálkozáshoz, de ezek közül a csökkentett zsírtartalmúakat válasszuk, például: 1,5%-os tej, sovány túró, kemény sajtok. A lágy sajtok, sajtkrémek magasabb zsírtartalmúak ezért ezeket mellőzzük.


A legfontosabb, nem csak a diéta keretében, hanem teljes egészségünk megörzéséhez a folyadék bevitel. Az emberi test csaknem 70%-a víz, ezért ügyeljünk napi minimum 2 liter tiszta vizet elfogyasztani, nyári napokon ez lehet akár 3-4 liter is.
Amit a koleszterinszint mérés előtt tudni kell
A vér koleszterintartalmát 12-14 órás éhezés után kell meghatározni, mivel a trigliceridértéket az étkezés befolyásolja. A vérzsírokat legalább két alkalommal kell mérni. A koleszterinszintet adó érték összetevőinek részletes meghatározása akkor szükséges, ha a koleszterinszint összességében emelkedett.
A fennálló vérzékenységről a mérést végző személyt tájékoztatni kell.

Különböző ajánlásokat találhatunk arról, kik és milyen gyakorisággal méressék vérük koleszterinszintjét. Elsősorban azoknak lehet fontos, akiknek családjában előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve magas vérzsír-érték. Fiatal felnőttkorban érdemes egyszer megméretni, hiszen öröklődő hiperkoleszterinémia (magas szérumkoleszterin-szint) esetén tudatos megelőzéssel sokat lehet tenni az érkatasztrófák megelőzéséért. Normális értékek esetén elég lehet 1-5 évente ellenőrizni a vérzsírok szintjét. Ha ennél magasabb koleszterinszintet mérnek, akkor sűrűbben kövessék egymást a mérések. Családi veszélyeztetettség, szívbetegség esetén akár három havonta is lehet mérni, hiszen egyetlen csepp vér elegendő hozzá. Pontos gyakoriságát orvos dönti el.

Vérvétel

Egy-egy vizsgálathoz elegendő annyi vért venni, amit egy tűszúrással az ujjbegyből nyerhetünk (összkoleszterin-szint). Többnyire azonban a kar egyik vénájából veszik le a vért, és a koleszterinvizsgálat csak az egyik a sok mérés közül.

A vizsgálatra nem célszerű szűk ujjú pulóverben menni. A felkart gumiszalaggal elszorítják, hogy a vénákból ne tudjon távozni a vér. Azért szokták az embert megkérni, hogy néhányszor szorítsa ökölbe a karját, mert így további vérmennyiséget pumpál a vénába. Általában a könyökhajlatban futó egyik gyűjtőér környékét fertőtlenítik, majd szúrják meg. Egyszer használatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel vagy speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel veszik le a vért. A mennyisége 5-30 ml között változhat. A gumiszalag eltávolítása és a tű kivétele után a szúrás helyét leragasztják, vagy arra kérik az embert, hogy pár percig nyomja a kötést a szúrás helyére, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés. Ehhez érdemes egy picit nyugodtan ülve maradni. Egyedül a vérzékenyeknél kell kicsit nagyobb gondot fordítani a vérvételre, és ezt feltétlenül közölni kell a vizsgálat előtt az orvossal.
Nézzen szét nálunk
Képgaléria
Hírek és újdonságok
Friss blog posztok
2024. Május 17.
Bevezetés Az ételallergia világszerte egyre több embert érintő egészségügyi probléma, mely jelentős hatással van az érintettek mindennapi életére. Az ételekkel való interakció sorá
2024. Május 15.
Az allergiás reakciók pontos azonosítása Bevezetés: Az allergia az immunrendszer speciális túlérzékenységi reakciója, amely bizonyos környezeti anyagok, úgynevezett allergének jelenlét
2024. Május 14.
A tavaszi fáradtság legyőzése: Alapvető tippek a jobb közérzethez  A melegebb hónapok közeledtével sokan tapasztalják a tavaszi fáradtság jelenségét. Ez az állapot tipikusan a ta
Hétfő   
07:00 - 16:00
Kedd   
07:00 - 16:00
Szerda   
07:00 - 16:00
Csütörtök   
07:00 - 16:00
Péntek   
07:00 - 16:00
Szombat - Vasárnap   
Zárva
  
  +36 1 / 800 9333
  +36 30 / 633 0961
  1135 Budapest, Jász u. 33-35.